Direct Mailing en waarom het nog steeds goed werkt in 2020.

We hebben het al meermaals gehoord: print is dood! De mogelijkheden in het digitale landschap zijn razend snel de gedrukte media aan het overnemen. Maar is dat wel volledig terecht? Als je weet dat de gemiddelde kantoormedewerker ongeveer 121 mails per dag krijgt en er per gezin gemiddeld elke dag 8 brieven ongeveer in de brievenbus zitten. Waar gaat dan de meeste aandacht volgens jou naartoe?  Reken zelf maar even na.

In tegenstelling tot vroeger worden we niet meer overstelpt door reclame in onze brievenbus. De meeste bedrijven bestoken je ondertussen met e-mailings, niet alleen omdat deze 3 keer goedkoper zijn dan postmailings maar ook omdat ze naar een veel breder publiek gestuurd kunnen worden. Toch is de emotionele impact van een gedrukte mailing veel groter dan bij een virtuele boodschap. Neem nu bijvoorbeeld een klant die binnenkort jarig is. Wat zal de persoon het meeste bijblijven denk je? Een email met de boodschap dat ze korting krijgen voor hun verjaardag of een leuk kaartje in de bus om hen gelukkige verjaardag te wensen met een leuke kortingscode erbij?

Een postkaart voor digitaal detox

We zijn voor het merendeel van onze tijd online aanwezig. Door de enorme hoeveelheid aan online content weten we daarom soms niet meer wat we wel of niet moeten geloven. De millennials van vandaag zijn dan ook op zoek naar een digital detox, een vlucht van het online. En hoe kan dit beter dan door een goede oude postkaart in de brievenbus te vinden om je te uit te nodigen voor een opkomend evenement. Denk aan het enorme succes dat het sturen van gratis postkaartjes naar je familie en vrienden had tijdens de lockdown. Deze boodschap komt rechtstreeks binnen bij je klanten, krijgt hun onverdeelde aandacht en mensen zijn niet aan het multi-tasken bij het lezen ervan.  Voeg daarom zeker iets persoonlijk toe zoals een handgeschreven brief of een handtekening om die nostalgie van vroeger helemaal boven te halen! Een direct mailing in de bus wekt vertrouwen op en heeft in tegenstelling tot digitaal nog een zekere vorm van autoriteit.

Een direct mail, hoe begin ik daar nu aan?

Voor je aan de slag gaat is het zeer belangrijk dat je weet wat het doel is van je direct mail. Wil je graag nieuwe klanten aanspreken of ga je eerder een emotionele band opbouwen met je bestaande klanten? Heb je een beperkt marketingbudget? Opteer dan in eerste instantie voor je bestaande klanten en versterk hun brand loyalty met een eenmalige kortingsactie, een bedankt-kaartje, een herinnering voor een afspraak of opkomend evenement, … Met een groter marketingbudget kan je ook potentiële klanten aanspreken en hen naar je website of winkel te lokken. Stuur hen bijvoorbeeld een kaartje om een proefrit te maken met je allernieuwste wagen en geef hen het adres van hun dichtstbijzijnde dealer mee. Wil je de ROI van je direct mailing zo positief mogelijk maken dan moet je je selectie van prospecten zo goed en accuraat mogelijk voorbereiden. Een goede database is van cruciaal belang voor het falen of slagen van een succesvolle actie, maar  blijkt ook de moeilijkste hindernis om te nemen. Hulp nodig bij het samenstellen van een goede database? Laat je een handje helpen en ga te rade bij Bisnode, Bpost, Targetsearch, …

Uit onderzoek van Bpost blijkt dat ongeveer 78% van alle direct mailings geopend en bekeken wordt en dat voor zo’n 1 minuut 52 seconden waarop je de klant geboeid kan houden. Als je dit vergelijkt met de 8-seconden regel voor e-mails heb je heel wat meer tijd om je boodschap over te brengen dan bij een e-mail. Bovendien zal een direct mail ook vaak door meerdere mensen in het gezin gelezen worden, terwijl een e-mail in 1 mailbox blijft zitten. De inhoud van de mailing kan dus heel divers zijn. Maar vergeet niet ALTIJD een soort van next step of CTA toe voegen. Al gaat het om een url naar je eigen website, een kortingscode, een adres naar de dichtstbijzijnde winkel,… Probeer steeds je klant aan te sporen actie te ondernemen.

De grens tussen online & offline vervaagt

Klanten hebben nu steeds hogere verwachtingen van merken en bedrijven. Enkel en alleen offline of online je boodschap verspreiden is al lang niet meer voldoende. Je moet als het ware een brug bouwen tussen online en papier. Bestudeer je customer journey, de graad van loyalty en historiek van je klanten,  en kijk waar er belangrijke momenten zijn waarop je je klant wil bereiken en maak de afweging of je het online of offline wil doen. Neem bijvoorbeeld een consument die al 2 producten uit een bepaald gamma heeft gekocht. Stuur hem een mail met een promotie op een derde product uit het gamma. Is hij na 2 weken nog niet overgegaan tot aankoop, dan kan je direct mail gevolgd worden door een e-mailing om hem aan de promotie te doen herinneren.

KORTOM: print is zeker en vast niet dood. Meer nog: het blijft één van de sterkste vormen van communicatie om je klanten aan te spreken. Het is echter wel belangrijk om over een kwalitatieve database te beschikken die voortdurend wordt geüpdatet, en om na je direct mailing een follow-up te geven aan je actie. Stuur ze een e-mail, bel ze op voor een afspraak of bereik ze via een boodschap op social media, … En zo ben je helemaal op weg naar een omnichannel-aanpak voor je klant!

 


Geschreven door Charlotte Arts – Junior Marketing Consultant

Bronnen:

  • VRT nieuws 2018 – de tanende brievenpost en boomende pakjespost in cijfers
  • Expandedramblings – email statistics
  • Bpost media – 4 keer smart use of data in direct mail

Heb je hulp nodig bij je direct marketing strategie ?