FAQ opdrachtgever

Wanneer wij een aanvraag krijgen van een mogelijke nieuwe klant, hebben wij er alle belang bij dit bedrijf eerst goed te leren kennen voordat wij de correcte mensen kunnen voorstellen voor een opdracht. We plannen een meeting in, bij voorkeur in het bedrijf zelf, met de verantwoordelijke manager, om de opdracht te overlopen en een goed & compleet beeld te krijgen van de scope, het team, de verwachtingen, de cultuur enz.

Nadien gaan wij zelf aan de slag, op zoek naar de juiste persoon voor de opdracht in ons uitgebreid netwerk.

Met de mogelijke kandidaten wordt de opdracht en het betrokken bedrijf uitgebreid doorgesproken. Met akkoord van de consultant(s) worden de cv(’s) geanonimiseerd doorgestuurd. Met de shortlist van kandidaten wordt vervolgens een gesprek ingepland. Meestal wordt een beslissing tot tijdelijke aanwerving genomen na dit kennismakingsgesprek. In uitzonderlijke gevallen worden meerdere gesprekken ingepland met teamgenoten.

BrainTower zorgt voor de contracten (van bepaalde duur, of voor een bepaald project) zowel met het bedrijf als met de consultant., alvorens de opdracht officieel kan opstarten. Tenzij anders gewenst.

We hanteren eenvoudige principes en 100% transparantie.

 1. BrainTower werkt met vaste dagfees voor specifieke functies/verantwoordelijkheden. Omdat de klant ons eerder vraagt om een bepaalde functie of verantwoordelijkheid in te vullen, eerder dan om een specifiek aantal jaren ervaring. Maw, een senior brand manager met 10 jaar relevante ervaring kost hetzelfde als een senior brand manager met 15 jaar relevante ervaring. Deze tarieven variëren uiteraard naargelang verantwoordelijkheid. Een junior brand manager (tussen 1 en 3 jaar ervaring) start aan 500 euro/dag terwijl een senior director (marketing director, commercial director) met belangrijke teamverantwoordelijkheid tot 1250 euro/dag kost.
 2. We rekenen geen overuren aan. Consultants krijgen een verantwoordelijkheid die moet opgenomen worden en worden niet geremunereerd per uur.
 3. Kilometervergoeding voor woon-werk verkeer in functie van de opdracht worden aan het wettelijk tarief aangerekend.
 4. Andere kosten (hotel, restaurant… ) worden niet gemaakt zonder voorafgaande goedkeuring.
 5. BrainTower betaalt de freelanceconsultants correct en binnen de 15 dagen na factuurdatum.

Vooraleer een consultant zich kan aansluiten bij BrainTower, hebben wij verschillende diepgaande gesprekken en doen we minstens 2 referentiechecks. Een van de vereisten voor een freelancer of medewerker is dat hij/zij een passie heeft voor zijn vak en voortdurend zijn/haar kennis wil uitbreiden, èn dat hij/zij over de juiste motivatie beschikt om consultant te zijn: op zoek naar nieuwe ervaringen, goesting om zich telkens opnieuw nieuwe contexten eigen te maken, ervaring door te geven, energie om teams te inspireren, leercurve spijzen, andere culturen ontdekken ….

Alles hangt af van de vraag van de klant. Wanneer je dan kiest voor een medior/senior profiel, zullen wij een consultant voorstellen die al een zeker aantal jaren relevante ervaring op de teller heeft staan. Relevant wordt gedefinieerd in termen van sectorkennis, kennis van gelijkaardige problematieken, coaching skills, business inzicht of andere.

Het aanvragen van een voltijdse opdracht is niet verplicht. Houd er wel rekening mee dat er veel consultants zijn die graag voltijds aan de slag gaan. Langs de andere kant zijn er ook consultants die hun tijd graag verdelen. Het komt er dan op neer om de juiste consultant voor de job te vinden, maar geen zorgen, dat is helemaal ons ding. Bij aanvraag van een opdracht overlopen wij samen met jou de noden en bekijken wij wat voor jou de beste opties zijn. Als dat een parttime opdracht is, dan zoeken wij voor jou een parttime consultant. Dit hoeft dus absoluut geen probleem te zijn.

Uiteraard kan een opdracht verlengd worden. Om een verlenging aan te vragen, contacteer je je contactpersoon bij BrainTower vóór de laatste maand van de opdracht ingaat. Op die manier hebben wij ook tijd genoeg om een contract te voorzien en weten wij dat onze consultant nog iets langer bezet zal zijn. Indien niet, kunnen wij op tijd op zoek gaan naar een andere opdracht voor de consultant.

Bekijk een consultant vooral als een versterking in je team. Niet als concurrentie. Ze zijn er vooral om je bedrijf verder te helpen en een frisse blik te bieden. Wanneer zij dan ook met feedback komen, is dat vooral bedoeld om het bedrijf vooruit te helpen.

Wanneer zij voor het eerst aankomen in je bedrijf is het dan ook aangewezen om hen op hartelijke wijze te ontvangen. Voorzie alle nodige materialen en de consultant zal zich des te sneller goed voelen in je team. Op die manier is er sneller vertrouwen langs beide kanten, werkt een consultant zich nog sneller in en boekt hij/zij sneller resultaten.

Het gebeurt zeer zelden maar mocht de match toch niet 100% zijn, dan neem je zo snel mogelijk contact op met BrainTower. Ofwel zoeken we samen een oplossing door bvb zaken te verduidelijken, ernstig door te spreken, eventueel een testperiode in te voeren. Ofwel door een andere consultant voor te stellen. Op voorwaarde natuurlijk dat de mogelijke mismatch gefundeerd is en kan gemotiveerd worden.

Een consulting traject wordt voor opstart helemaal beschreven en is altijd een project op maat.

 • Wat is de problematiek?
 • Welke vragen moeten worden beantwoord?
 • Stappenplan om de problematiek aan te pakken
 • Methodologie (vb bepaalde type research, interviews, desktop research ….)
 • Betrokken partijen (steering committee, consultant team)
 • Timing
 • Budget

We weten: beter een project op voorhand intens doorspreken en eventueel meermaals herwerken, dan nadien met frustraties zitten omdat de verwachtingen niet gealigneerd bleken te zijn.

Ook daar kiezen we de juiste man/vrouw op de juiste plaats. Diegene die de relevante ervaring en skills heeft om het project zo efficiënt en kwalitatief kan aanpakken.

FAQ consultant

Neen, wij hebben ook enkele consultants op de payroll staan. Dit zijn voornamelijk jongere profielen of mensen die graag zeker zijn van een constante tewerkstelling. Het is in ieder geval mogelijk om ook als vaste werknemer bij ons aan de slag te gaan. Vermeld dit zeker wanneer je contact met ons opneemt.

Indien je interesse hebt om bij ons aan de slag te gaan, kan je ons contacteren via het contactformulier of via email. Geef meteen mee op welke basis je graag bij ons zou komen werken (vast/freelance). We zullen je nadien contacteren voor een gesprek.

Je zal meerdere managing partners zien en spreken, eventueel een case moeten voorleggen (voor payroll) en we zullen een paar referentie checks doen.

Indien positief bevonden, nemen we je op in ons CRM systeem en specifiëren we welke opdrachten je graag zou vervullen en wat je expertises, sectorkennis, persoonlijkheid …. zijn. Als de opportuniteit zich voordoet nemen we contact op voor de bespreking van die opportuniteit en bekijken we of alle voorwaarden vervuld zijn om je voor te stellen.

Een van de vereisten voor een freelancer of medewerker is dat hij/zij een passie heeft voor zijn vak en voortdurend zijn/haar kennis wil uitbreiden Mits je een basis hebt in de diensten die wij aanbieden uiteraard. Verder kijken wij ook naar persoonlijkheid. Als consultant kom je in onbekende omgevingen terecht en moet je telkens met nieuwe mensen en teams samenwerken. Hiervoor heb je een open en sterke persoonlijkheid nodig.

Heel belangrijk als FL’er, hij/zij moet over de juiste motivatie beschikken om consultant te zijn: op zoek naar nieuwe ervaringen, goesting om zich telkens opnieuw nieuwe contexten eigen te maken, ervaring door te geven, energie om teams te inspireren, leercurve spijzen, andere culturen ontdekken ….

Bij BrainTower werken wij vooral in marketing, sales en general management. Onze opdrachten zijn op interim basis, projectbasis of als consultant. Bij interim management, werk je een bepaalde tijd mee in het bedrijf tot er bijvoorbeeld een opvolger gevonden is voor de functie of tot wanneer diegene die afwezig is, terug aanwezig kan zijn. Bij een projectbasis werk je een bepaald project af. Als consultant kan het verschillende kanten uit. Elke opdracht is namelijk anders. Het gaat dan van parttime opdrachten tot fulltime.

Er is niet één bepaalde sector waar we specifiek voor werken. Wel werken we vaal in FMCG en Retail, maar evengoed in Life Sciences, Energy, Automotive, Banking, Industrial, Media enzovoort.

Wanneer je voorkeur hebt voor een bepaalde sector of discipline, zullen we hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Als freelancer heb je uiteraard altijd de keuze om een opdracht af te wijzen.

Dat hangt ervan af. Uitgebreide consultancy opdrachten kunnen met een team gerealiseerd worden. Interim projecten zijn meestal individueel. Het kan wel gebeuren dat er meerdere BrainTower consultants aan de slag zijn in verschillende departementen van de grotere bedrijven en multinationals.

Er zijn geen vastgelegde regels rond de duur van een opdracht. Wel vragen wij aan onze klanten wel telkens om een opdracht van minstens 3 maanden aan te vragen. Dis is de normale duur om compleet in een bedrijf en functie ingewerkt te zijn. Aan de maximale duur van een contract zijn er geen regels verbonden. Zo kan een opdracht, indien de klant tevreden is en de consultant ook, best lang duren. Wij hebben al consultants in dienst gehad die meerdere jaren op een opdracht zijn blijven werken.

Een opdracht kan dus steeds verlengd worden. Dit indien de consultant ook akkoord is uiteraard. Wij vragen onze klanten om telkens een maand voor afsluit van een opdracht bericht te geven of de opdracht verlengd wordt of niet zodat wij op tijd een contract kunnen opmaken en ondertekend terug kunnen ontvangen. Zonder ondertekend contract kan de consultant jammer genoeg niet aan de slag.

Onze freelance consultants kunnen hun factuur sturen op de laatste dag van de maand (samen met de performance sheet). Die factuur wordt binnen de 15 dagen betaald.

Wanneer wij een opdracht krijgen die volgens ons volledig jouw ding is, dan bellen we je op, we leggen de opdracht uit en bekijken samen of je de opdracht zou zien zitten. In onze sector geldt: first in, first served. Daarmee bedoelen we: mocht een andere consultancy bedrijf je nadien bellen voor dezelfde opdracht, dan kan je niet meer toestaan dat ook dat ander bedrijf je nog voorstelt.

Nadien stellen we jouw profiel dan voor bij de klant. Wij sturen je cv mee samen met een beschrijving. Indien de klant geïnteresseerd is, laten we je dat weten. Nadien plan je een gesprek in om de klant te leren kennen. Nadien kiest de klant wie hij wil ontvangen in zijn team. Wij houden je op de hoogte van de vooruitgang.

Indien jij de gelukkige bent, zullen wij een contract voor je opstellen, dat de klant dan ondertekent. Eens dit ondertekend is, staat de opdracht vast en kan je bij de klant aan de slag!

Neen, sommige klanten vragen ook parttime opdrachten bij ons aan. Dit kan gaan van een opdracht van 1 dag in de week tot een fulltime opdracht. Of zelfs een aantal dagen op maandbasis. Wij willen hier zeer flexibel in zijn en zoveel mogelijk de noden van de klant tegemoet komen. Langs de andere kant willen wij uiteraard ook de noden van onze consultants tegemoet komen, dus kijken wij wat de beste oplossing is voor iedereen.

Een freelancer is dan vrij om zijn tijd verder in te vullen zoals hij/zij zelf wilt.

Als vaste werknemer bij ons kan het dan zijn dat we je vragen om ook deeltijds voor BrainTower te werken. Wij krijgen regelmatig consultancy opdrachten binnen waar wij dan aan werken met de mensen die op dat moment beschikbaar zijn. Verder hebben wij natuurlijk ook onze eigen communicatie en/of campagnes die onderhouden moet worden. Gaande van de website, tot blog en social media.

Als freelancer kan je dan zelf op zoek gaan naar een andere opdracht.

Als vaste werknemer bij BrainTower zullen wij dan van je vragen om voor BrainTower aan de slag te gaan. Wij krijgen regelmatig consultancy opdrachten binnen waar wij dan aan werken met de mensen die op dat moment beschikbaar zijn. Verder hebben wij natuurlijk ook onze eigen communicatie en/of campagnes die onderhouden moet worden. Gaande van de website, tot blog en social kanalen.

Bij BrainTower vinden wij het belangrijk om telkens mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen in onze branche. Dit gaat van technologie, tot nieuwe soorten marketing, verkoopsystemen enzovoort. Om te zorgen dat onze consultants telkens op de hoogte zijn, organiseren wij regelmatig ‘BrainShowers’. Hier nodigen wij één (of enkele) sprekers uit om ons mee te nemen in zijn/haar specialiteit. Op deze avond komen onze consultants nog eens samen, krijgen ze inspiratie en nieuwe kennis en uiteraard wordt er ook een hapje en een drankje voorzien.

Voor onze werknemers die vast in dienst zijn, voorzien wij enkele opleidingen per jaar (tot 5 dagen) . Deze worden in onderling overleg bepaald. De werknemer kan uiteraard zelf suggesties doen. De gewenste opleiding moet voorgesteld worden aan het team en, indien akkoord, kan deze gevolgd worden.

Wij zorgen dat onze consultants met elkaar in contact komen en dat er kan gesproken worden van een echt team. Hoe we dat doen? Wij vormen samen een groep via sociale media zodat er telkens vragen aan iedereen gesteld kunnen worden. Verder organiseren wij ook onze BrainShowers. Hier nodigen wij één (of enkele) sprekers uit om ons mee te nemen in zijn/haar specialiteit. Dit is een avond waar we eerst samenkomen, dan luisteren naar de spreker en er nadien nog een hapje en een drankje voorzien is. Dit is dan ook een goed moment om nog eens met iedereen een babbeltje te doen. Verder is er ook ons nieuwjaarsdiner waar we samenkomen voor een gezellige avond.

Contacteer ons om je project te bespreken.