Als je dit leest, is er een grote kans dat je vroeger een of andere les hebt gehad rond marketing of communicatie. Herinner je je de lessen nog waar je leerde op welke manieren je je target groep kon beschrijven? Waar de leerkracht je leerde dat je telkens met socio-demografische criteria kan werken omdat dat nu eenmaal de handigste en beste criteria zijn? En waar jij, als student, hier niet tegenin durfde te gaan of zelfs maar durfde te twijfelen of dit inderdaad correct is?
Wel, dat is het niet. En ik zal verder uitleggen waarom.
De wereld is in verandering
Er is veel veranderd doorheen de jaren. En neen, dan heb ik het niet over het voor de hand liggende zoals technologie of Trump. Nee, ik bedoel hier. In de straat waar je woont. Waarschijnlijk zelfs in je familie.
We zijn van een zwart-witte wereld naar een wereld geëvolueerd waar alles grijs is. En dit bedoel ik niet negatief! Grijs is geweldig. Weet je waarom? Omdat er zoveel verschillende tinten grijs zijn, dat je nooit weet wat je exact kan verwachten. Laat me uitleggen.
Leeftijd is slechts een getal
De eerste, meest voor de hand liggende socio-demografische factor is leeftijd. Wat vroeger een belangrijke aanwijzing was van een bepaalde levensstijl, is nu gereduceerd tot slechts een nummer. Tegenwoordig zien we grootmoeders die zich gedragen als tieners, of omgekeerd, tieners die zich gedragen als volwassenen. Sommigen hebben zelfs hun eigen bedrijf waar ze CEO zijn, alsof ze nooit iets anders gedaan hebben.
Leeftijd wordt steeds minder relevant wanneer we een specifieke doelgroep willen bereiken. Het heeft niet meer dezelfde betekenis als voordien. In het verleden was jong een synoniem voor vitaal en oud stond voor moe en saai. Momenteel hebben mensen een veel hogere levensverwachting. Oudere mensen willen volop van hun leven genieten. Wat concreet betekent dat zij compleet andere beslissingen maken dan de mensen die dezelfde leeftijd hadden, generaties terug. En hoe ze hier van genieten kan voor ieder van hen iets compleet verschillend betekenen. Dus nee, we kunnen niet langer oudere mensen over dezelfde kam scheren. En uiteraard geldt dit ook voor ’tieners’ en ‘millennials’. Maar dit wisten we al.
Sociale klassen vermengen
In het verleden was er steeds een grote afstand tussen de rijken en de armen. Zowel letterlijk als intellectueel gezien. Tegenwoordig wordt deze demografische factor steeds vager. De intellectuele barrière is verdwenen. Meer en meer gedragen de rijken zich als de middenklasse. Hun huis, auto en leefpatroon wordt discreter en bescheiden. Zij gaan ook graag backpacken of kiezen er ook vaker voor om ervaringen te beleven die minder luxe inhouden. Dit terwijl de middenklasse steeds meer middelen verkrijgt om af en toe eens luxe te ervaren. Wanneer ze op vakantie gaan bijvoorbeeld.
Tegenwoordig hebben we zoveel keuzes te maken. En elke keer kunnen we uit een enorm aanbod aan mogelijkheden kiezen. Hierdoor wordt sociale klasse steeds minder relevant en ook minder opvallend. En eerlijk gezegd, wie kan het wat schelen?
Geslacht wordt irrelevant
Waspoeder? Dat is voor vrouwen. Een voetbal? Dat richten we naar mannen. Gelukkig begint deze manier van bekrompen denken te verdwijnen. Vrouwen nemen steeds meer “mannelijke” rollen op zich en omgekeerd. Dit alles wordt een grijze zone waar verwachtingen niet langer geslachtsgebonden zijn en waar iedereen kan doen wat hij/zij wil zonder hiervoor beoordeeld te worden. Hallelujah!
Het einde van iets ouds is de start van iets nieuws
Deze drie zijn de meest gebruikte socio-demografische criteria die gebruikt worden om een doelgroep te verkleinen en te verduidelijken. Maar laten we het erover eens zijn; er zijn beter manieren om een doelgroep te beschrijven, niet? Demografische factoren zijn zeker en vast out!
Een betere manier van beschrijven van de target groep is door behavioral targeting of targeting door gedrag. Wanneer men hier aan doet, gaat men vroeger gedrag monitoren en analyseren. Later krijg je dan reclames of boodschappen die te maken hebben met je vroeger vertoonde gedrag. Op deze manier kan je ‘echte mensen’ targeten met interesses en affiniteiten. Deze soort van targeten is meest gebruikt online, waar het verzamelen van data uiteraard wat sneller gaat dan offline.
Dus, laten we hopen dat de tijden van stereotypering en cliché doelgroepen voorgoed voorbij zijn. Laten we hopen dat marketing en reclame zich samen met de wereld zullen ontwikkelen, want indien dit niet het geval is, waar zijn we dan zelfs mee bezig?
Geschreven door Peggy Storme – Junior Marketing Consultant
Heb je hulp nodig bij het definiëren van je doelgroep?