Mythes rond interim management; juist of fout?

BrainTower is een vaste waarde in de wereld van consultancy, interim- en projectmanagement. Vooral in de marketing- en verkoopomgeving.

Het is voor ons van vitaal belang om de juiste mensen op de juiste plaats te plaatsen. En om dit te doen, willen we onze mensen , maar ook onze klanten en hun organisatie goed kennen. Mensen en organisaties zijn onze business. Ook al maken we er een punt voor onszelf van, toch zijn er nog steeds enkele misverstanden over interim management zoals, in dit geval, de matching procedure tussen het team/organisatie en de consultant.

Hieronder geven we een aantal populaire opvattingen over consulting, interim- en projectmanagement. Met 17 jaar ervaring in het bedrijfsleven zal onze oprichter Jan De Lancker deze met wat extra toelichting weerleggen of bevestigen.

1. Interim managers hebben coaching nodig

Elke keer als er iemand nieuw bij ons team komt, op tijdelijke basis, moeten we hem coachen. Als we iemand voor slechts 3 tot 6 maanden in ons team verwelkomen, hebben we tijd nodig om hem/haar te coachen en zal de inspanning  net zo groot zijn als het werk dat deze persoon gedaan kan krijgen.

“Dit is niet waar. We werken alleen met mensen die ofwel vele jaren ervaring hebben of die echt gemotiveerd en leergierig zijn. Niet iedereen kan zich zo gemakkelijk bij BrainTower aansluiten. Wij staan voor zeer getalenteerde mensen met de juiste mentaliteit en de juiste motivatie om interim management te doen. Als één van ons zich bij uw team aansluit, ja, dan zult u uw manier van werken moeten uitleggen, want dat is in elke organisatie anders. Maar onze mensen zijn doe-het-zelvers en hebben voldoende zakelijk inzicht om zich op de juiste taken te richten. Ze hebben de can-do mentaliteit en stellen vragen wanneer dat nodig is, maar initiëren snel om vooruitgang te maken en om de continuïteit te garanderen of om de prioriteiten te hanteren. Het zijn zelfstandige en snelle leerlingen. Coaching zal dus geen enkel probleem zijn!”.

2. Consultants zijn vaak overgekwalificeerd

We zijn bang dat als we iemand van BrainTower aannemen, deze persoon overgekwalificeerd is.

“Inderdaad, dit is heel vaak het geval!  Maar dit is alleen maar een voordeel, geen probleem. BrainTower stelt vaste tarieven voor specifieke functies voor, onafhankelijk van het aantal jaren ervaring van de consultant.  Soms worden onze consultants wel eens aangeworven voor een ‘mindere’ job en daar zijn ze het mee eens. Omdat ze al hun ervaring op tafel willen leggen en ze weten dat ze altijd een uitdaging zullen vinden. Zij proberen veranderingen ten goede in uw organisatie aan te brengen omdat ze weten waar ze het over hebben. Ze komen met nieuwe ideeën, ze zullen coachen zonder dat het hen wordt gevraagd……. En ze zijn in een mum van tijd operationeel. Ze zullen een duidelijke toegevoegde waarde en creativiteit brengen. Het inhuren van overgekwalificeerde mensen heeft geen negatieve gevolgen”.

3. Ons team kan consultants als een bedreiging bekijken

Wij denken dat wanneer we een consultant in ons team uitnodigen, deze persoon een bedreiging zal vormen voor de andere mensen in het team vanwege zijn of haar ervaring. Dat kunnen we onze collega’s niet aandoen….

“Consultants zullen nooit een echte bedreiging vormen voor uw mensen. Ze kozen ervoor om consultant te worden met een duidelijke reden: ze hebben verandering nodig. Dit zijn mensen die niet meerdere jaren bij één organisatie willen werken. Ze hebben totaal verschillende doelen. Ze moeten dus niet gezien worden als een bedreiging, maar eerder als een tijdelijke versterking met een nieuwe, frisse en onbevooroordeelde kijk op uw bedrijf, product of aanpak. Mensen die daadwerkelijk in dienst zijn van één organisatie kunnen elkaar als concurrentie zien, maar nooit de consultant. Hij of zij is er tijdelijk en heeft geen ander doel dan zijn ervaring te delen, het project op tijd af te ronden met de beste resultaten, waarde toe te voegen aan de organisatie en nadien op zoek te gaan naar een andere uitdaging”.

4. Interim-managers passen niet altijd bij de bedrijfscultuur

Hoe weet u na één – misschien wel twee – gesprekken dat de persoon die u naar voren hebt geschoven voor één specifieke vacature als consultant/interim/ projectmanager, een echte match kan zijn? Een match met het team en vooral met de bedrijfscultuur?

“Wel, dit is waar onze jarenlange ervaring echt belangrijk is. Wij – Caroline Vervaeke, Gerrit De Backer en ik – zijn degenen die op zoek zijn naar profielen die aansluiten bij de vraag van het bedrijf en het bedrijf zelf. Dit is onze echte business, mensen en bedrijven. Ik heb al gezegd dat je niet zo gemakkelijk bij BrainTower kunt komen. Nee, we ontmoeten elkaar eerst een paar keer en we maken er echt een punt van om onze consultants te leren kennen. Wat voor soort mensen ze zijn, in wat voor bedrijf ze kunnen gedijen, met wat voor mensen ze kunnen samenwerken. Kunnen ze in een hiërarchisch bedrijf werken? Hebben ze duidelijke functiebeschrijvingen nodig of willen ze zelf uitzoeken waar ze de grootste impact kunnen hebben? Iedereen is anders. En dat geldt ook voor elk bedrijf. In de loop der jaren hebben we onze klanten en natuurlijk ook de bedrijven leren kennen. We onderhouden graag nauw contact met onze consultants om hen te leren kennen, maar ook de plek waar ze werken. Deze focus op de match tussen de consultant en de klant resulteert in een hoge loyaliteit van onze freelance consultants ten opzichte van ons, BrainTower”.

“Wanneer we een mogelijke opdracht van een nieuwe klant krijgen, vergezellen we telkens onze consultant wanneer hij/zij voor een eerste kennismakingsgesprek gaat.  Zo krijgen we de nieuwe klant te zien, ‘voelen’ we de omgeving en kunnen we vooral op een menselijke en sympathieke manier een samenwerking aangaan. We willen altijd laten zien dat we zorg dragen voor zowel onze klanten als onze consultant en voor ons, is dat de enige juiste manier om samen te werken. En natuurlijk houden we later contact met onze opdrachtgever om de opdracht op te volgen, om te horen over de resultaten en de evolutie van de missie, om als echte partners mee te kunnen denken”.

5. Tijdelijke krachten zijn duur

Een belangrijk punt…. Prijs. Zijn consultants / interim- / projectmanagers niet extreem duur?

“Ze zijn niet goedkoop, dat is zeker. Maar je moet alles in perspectief zien. Meestal zijn onze mensen nodig om de continuïteit in een bedrijf te waarborgen. Als je geen continuïteit kunt hebben, kost dit ook een bedrijf veel geld dat ze hadden kunnen verdienen als ze iemand hadden gehad om die open plek in te vullen. En ze brengen ook een nieuwe wind en creativiteit met zich mee. Ze zijn niet bang om zich uit te spreken en veranderingen voor te stellen of iets te heroverwegen. Misschien haalt u meer uit hun aanwezigheid dan alleen een plek die gevuld wordt. Een andere opmerking: sommige bedrijven vergelijken de maandelijkse vergoeding met een brutosalaris, wat natuurlijk niet correct is. Je moet rekening houden met alle andere kosten van een werknemer: sociale zekerheid, vakantie, anciënniteit, ziekte, uitrusting, …. Dus ja, onze mensen zijn op korte termijn duurder, maar op lange termijn loont het zeker de moeite om er rekening mee te houden.”

Laten we het eens hebben over hoe een Interim Manager uw bedrijf kan helpen verbeteren!