Hoe zorgen dat remote freelancers zich betrokken voelen?

Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om samen te werken met remote freelancers. Vaak kiezen ze hiervoor omdat de freelancers bepaalde skills hebben die elders moeilijk te vinden zijn. En sinds COVID-19 is duidelijk geworden dat ook 100% remote werken tot de mogelijkheden behoort en dat het zeker ook zijn voordelen heeft. Ook voor de freelancer zelf is dit een weloverwogen keuze geweest en voor hen zal waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen om freelancer te zijn, hun behoefte aan vrijheid en flexibiliteit zijn. Maar hoe zorg je nu dat ook een freelancer die helemaal remote werkt, zich betrokken voelt bij je bedrijf?

Ontdek hier onder enkele tips.

Een digitaal onboarding plan hebben

Onboarding voor een freelancer, is dat écht nodig? Dit is een afweging die je uiteraard zelf hoeft te maken. Je antwoord op deze vraag zal waarschijnlijk vooral afhangen van de grootte van de opdracht waarvoor je de freelancer hebt aangenomen. Indien deze toch geruime tijd bij je bedrijf zal werken, moedigen we je aan om een digitale onboarding te voorzien.

Het grote voordeel van zo’n online onboarding? Eens je deze hebt opgemaakt, kan je het gebruiken voor al je freelancers. Je kan zelf bijvoorbeeld een intro voorzien, en nadien de nodige documenten en websites doorgeven zodat ze deze zelf kunnen uitpluizen. Verder sta je uiteraard telkens klaar voor eventuele vragen.

Het meest belangrijke om verder nog te delen is hoe je organisatie werkt en wat de verwachtingen zijn.

Zorg verder dat ze toegang hebben tot je interne programma’s, communicatiekanalen en gedeelde bestanden.

Communicatie is key

Tegenwoordig is in contact blijven vanop een afstand absoluut niet moeilijk meer. Er bestaan dan ook tools genoeg. Belangrijker zal zijn om duidelijke afspraken te maken rond hoe en wanneer je bereikbaar bent. Ook is het belangrijk om te focussen op een efficiënte communicatie.

Dankzij goede communicatie kan je bedrijf lange termijn relaties opbouwen en voelt een freelancer zich welkom in je team. Moedig verder vriendschappen aan door ook informele contactmomenten te voorzien waar teamleden elkaar kunnen leren kennen. Op die manier wordt het ook waarschijnlijker dat de freelancer zijn kennis zal delen met je werknemers. Win-win dus!

Cultuur voor remote freelancers

Hoewel samenwerken met een remote freelancer vaak makkelijk en zonder problemen verloopt, is het hebben van een echte cultuur voor remote freelancers wel wat meer werk.

Neem de tijd je freelancers te leren kennen en te begrijpen wat ze van extra waarde brengen. Plan regelmatige videocalls in met het hele team waar bijvoorbeeld ieder om de beurt uitlegt wat zijn / haar job inhoudt. Vier hier ook de geboekte successen en zet af en toe eens in de bloemetjes. Erkenning is belangrijk voor iedereen, zo ook voor freelancers. Verwelkom nieuwe leden en zorg dat ze zich kunnen voorstellen aan het team. Moedig hen verder aan om open en eerlijk te communiceren, ook wanneer het onderwerp eerder iets negatief is. Geef hen verder de kans elkaar persoonlijk te ontmoeten en deel uit te maken van team activiteiten.

Geschreven door Peggy Storme, BrainTower Consultant.

Heb je hulp nodig bij een gelijkaardige uitdaging?