Hoe talent aantrekken en engageren?

Onze eigen BrainTower-partner Caroline Vervaeke was gastspreker op het 10-jarig bestaan van Generations Recruitment. Voor deze gelegenheid nodigde GR vier experts op het vlak van rekrutering uit voor een debat. Naast Caroline nodigden ze ook Jean-Philippe Mulders, senior HR-consultant en HR Milestone-oprichter, Alain Mayné, communicatie-expert bij Hoet&Hoet en Johan Claes, Employer Branding Expert bij de MIVB, uit voor een debat. Yoni Szpiro, General Manager van GR, nam de rol van moderator op zich. Het onderwerp van het debat was zinvolle rekrutering en de uitdagingen voor de talenten en werkgevers van vandaag?

1. Hoe talent aantrekken

Missie & visie

Een duidelijke missie en visie is cruciaal voor een werkgever. De economische realiteit in het Westen is meer en meer kapitalistisch geworden. Dat brengt een beweging op gang waarbij mensen niet langer enkel voor het geld of voor de rekening van de aandeelhouders willen werken. Ze willen betekenis vinden in hun job en tot iets groter behoren. Dat is exact waarom het belangrijk is voor een bedrijf om een duidelijke missie en visie te hebben en deze uit te dragen in alles wat ze doen.

Authenticiteit

Bijgevolg werkt corporate bullshit niet meer. Beloftes die niet waargemaakt kunnen worden, zullen als een boemerang terugkomen in het gezicht van het bedrijf. In het bijzonder de jonge generaties zijn zeer gevoelig voor dit soort nonsens. Bedrijven zijn er zich wel bewust van dat zeker dit publiek zeer ervaren is in het verspreiden van ervaringen via sociale media, blogs, etc. Daarom is het cruciaal dat bedrijven authentiek zijn in al hun communicatie en in alles wat ze doen.

Diversiteit

Meer dan ooit is diversiteit een aandachtspunt. Een bedrijf wordt voor velen een pak aantrekkelijker door aandacht te besteden aan diversiteit. Op voorwaarde dat deze aandacht oprecht is en niet enkel om ‘eraan mee te doen’ of om meer winst te maken. Bedrijven moeten de omschakeling maken van interesse in wie of wat iemand is naar wat iemand kan doen en bijdragen. Welke nationaliteit, kleur, leeftijd of geslacht deze persoon ook heeft.

Boodschappen afstemmen binnen het bedrijf

HR en marketing zijn niet altijd de beste vrienden in grote organisaties. Dat is zonde want in feite proberen ze beiden de goede naam van het bedrijf te verkondigen. Waarom dan een verschillend verhaal vertellen? Het is veel waardevoller om intern af te stemmen en via alle afdelingen en kanalen dezelfde sterke boodschap uit te dragen. Zo kom je geloofwaardig over bij nieuwe talenten.

2. Wat met freelancers?

Is freelancen voor iedereen?

Is freelancing een optie voor iedereen die er niet in slaagt zijn of haar droomjob te vinden? Niet echt, freelancing is niet voor iedereen. Bij elk project begin je vanaf nul; nieuwe mensen leren kennen, nieuwe manieren van werken, nieuwe merken, enz. Dus het is heel intensief! En nog belangrijker, je moet ermee om kunnen dat je op projectbasis werkt en dus weinig zekerheid hebt. Wanneer je opdracht eindigt, ben je niet zeker of je direct een volgende hebt.

Integratie

Anderzijds is het vrij eenvoudig om als freelancer in een bedrijf te integreren tegenwoordig. In het verleden werden freelancers vooral gezien als noodzakelijk kwaad, een noodoplossing wanneer er geen andere optie was. Maar nu wordt de toegevoegde waarde van freelancers beter herkend. Deze onafhankelijken hebben vaak veel ervaring, sterke meningen en originele ideeën. Mensen die in grote organisaties werken, willen dan ook het meeste halen uit deze nieuwkomers. Ze willen zoveel mogelijk gebruik maken van de kennis die tijdelijk in de organisatie aanwezig is. Daarom verwelkomen ze freelancers met open armen.

3. Lifelong learning

Natuurlijk is employer branding belangrijk. Maar talenten moeten ook hun steentje bijdragen om aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt. Daarom moeten zowel werkzoekenden als werkenden de ontwikkelingen in hun sector opvolgen. Sales en marketing is in continue evolutie waardoor men altijd het risico loopt om minder relevant te worden.

Eens praten over hoe een freelancer kan bijdragen tot jouw team?