Een 50-tal BrainTower consultants en klanten kregen gisteren de gelegenheid om te luisteren naar het inspirerende “fair trade en beyond”-verhaal van Tony’s Chocolonely. Wat een verademing na het agressieve promogeweld van het voorbije weekend!
Tony’s bewees in tijdens deze sessie 2 zaken:
1. Het is mogelijk om duurzame love brands op te bouwen die de mens centraal stellen.
2. De consument ook bereid is daarvoor te betalen. Tony’s is namelijk goed op weg om het nummer 1 chocolademerk te worden in Nederland, en hoeft enkel het huismerk van AH voor zich te dulden!
“Crazy about chocolate, serious about people”
Deze slogan van het bedrijf zegt eigenlijk alles: een kleine vierduizend gezinnen in Ivoorkust en Ghana (de twee grootste én armste cacao-producenten ter wereld) kunnen een beter leven opbouwen omdat Tony’s doorheen de productieketen (van boer tot consument) fair en respectvol met de mens omgaat. Dit doen ze onder andere door:
1. Hogere prijzen voor de cacao (doorgaans 20% boven de marktprijs), en dus meer geld voor de boeren om hun kinderen mee naar school te sturen.
2. Opleidingen om de kwaliteit en productiviteit te verhogen, wat zich vertaalt in meer inkomsten.
3. Organisatie van de producenten in coöperatieven zodat de boeren een sterkere positie hebben door schaalvoordelen.
Resultaat: slaafvrije chocolade, zonder compromissen, mét winst voor alle partijen.
Een leerrijk en inspirerend verhaal dat hopelijk de weg voorbereidt voor andere commerciële bedrijven met een engagement.
Tony’s ontstond uit een droom. Door zich met toewijding en passie in te zetten werd deze droom uiteindelijk vertaald in een mooi merk met een duidelijke identiteit – en bijhorend commercieel succes. Trouwens: Tony’s herinvesteert het merendeel van zijn winst in de boeren onderaan de keten, en keert slechts een erg beperkt deel uit aan de investeerders. Serious about people, weet je wel.
Ook geïnspireerd door dit lichtjes gekke merk? Surf dan zeker eens naar www.tonyschocolonely.com!
Voor meer informatie rond brand & marketingstrategie kan je dan weer bij BrainTower terecht.
Met dank aan Nicolas Lambert van FairTrade en choco evangelist Cedric Truyens voor tekst & uitleg, maar zeker ook aan Dominique Derom en Isabelle Depienne om het initiatief op poten te zetten. Beiden zijn in opdracht van het BTC (Belgian Development Agency) al meermaals bij cacaoboeren in Ivoorkust geweest. Daar hebben ze aan den lijve ondervonden hoe een faire prijs en educatie het verschil kunnen maken voor gezinnen om een betere toekomst uit te bouwen.