The elephant in the room: is die 24h levering nu écht zo belangrijk?

Wat ik me al een tijdje afvraag: is die 24h levering nu écht zo belangrijk?

Ja, als mijn wasmachine definitief kapot is, dan wil ik graag heel snel een nieuwe. Ik heb 3 kinderen, de was stapelt zich snel op.

Maar binnen de 24h? En dat kleedje of dat boek? Is het net niet leuk dat je “een beetje vergeten” nog een pakje thuis krijgt?

We worden als consument verwend, en retailers gaan steeds verder om de gunst van de consument te winnen. We krijgen – als we de groten mogen geloven – binnenkort alles op maat, waar en wanneer we willen (maar dus minstens binnen de 24h). Sterk toch?

Sterk – maar ten koste van wat?

bpost zoekt nog 1000 extra mankrachten om de kerstperiode door te komen. Want er wordt verwacht dat er last-minute besteld zal worden en niemand wil zijn cadeautjes tenslotte na Kerstmis krijgen. Wie gelooft dat bpost die mensen zal vinden? En als ze hen niet vinden, wie draagt daar dan de gevolgen van?

De werkomstandigheden bij Amazon zijn abominabel als we de pers mogen geloven. Sommige werknemers, betaald tegen een hongerloon, kamperen in tenten (het is winter begot!) om op de transportkosten van en naar de distributiecentra te besparen. Want Amazon investeert liever in logistieke systemen dan in mensen, terwijl die belangrijke schakel nog altijd onmisbaar is. Willen we dat op ons geweten?

Daarom onze oproep: bestel liever vandaag dan morgen.

Kerstmis is pas binnen een paar weken, en zo kan de workload op een menselijkere manier worden verdeeld.

Als je dan toch niet zo vooruitziend bent: ga naar de fysieke winkel. Tenslotte is er zo lang voor gepleit voor koopzondagen, die familiaal niet te onderschatten zijn voor zoveel zelfstandigen en ondernemers.

Iedereen tevreden. Consument en retailer, online en offline.


Geschreven door Caroline Vervaeke en Sofie De Lancker