Hoe zich als retailer differentiëren in een 100% transparante markt?

Alle online data van retailers worden getrackt. Elk bedrijf – retailers en suppliers – kan beschikken over accurate verkoopprijzen, promoties en verschuivingen in het assortimenten van alle spelers. De bedrijven kunnen vrijwel onmiddellijk reageren en de strijd opvoeren. Negotiaties worden op het scherp van de snee gevoerd op basis van onbetwistbare cijfers. De vraag is hoe retailers dan nog het verschil kunnen maken voor de consument die vaak zeer prijs- en promogedreven is? Personalisatie 2.0 kan een antwoord bieden in een volledig transparante markt.

Vandaag bestaat er software om real-time zicht te hebben op alle prijzen, promoties en assortimentswijzigingen van je concurrenten, zowel in binnen- als buitenland. Overzichtelijk aangereikt in intuïtieve dashboards. De start-up Daltix heeft met deze informatie grenzen verlegd en garandeert 100% correctheid.

Verder hebben bedrijven ook de tools om onmiddellijk op de prijs-, promo- en assortimentswijzigingen te reageren – zowel online als in het winkelpunt. Zo blijven ze zeker de goedkoopste. Geen geheimen meer  tussen retailers en leveranciers, iedereen kan over accurate cijfers en inzichten beschikken.
Waar eindigt dit? Gelijke prijzen overal, online enoffline? Een allesbehalve loyale consument die van de ene promotie in winkel A naar de andere promotie in winkel B rent?

Die klant alsnog jouw winkel binnenkrijgen lijkt een moeilijke en dure strijd die elke dag opnieuw gevoerd moet worden. Het is om moedeloos van te worden, zeer wanneer je ’s anderendaags al gekopieerd kan worden.

Onlangs ontmoette ik de oprichters van Boxplosive. De twee broers zijn geboren en opgegroeid in een gezin van retailers. Ze ademen retail. Het heeft hen ook geïnspireerd om een een ICT-oplossing te ontwikkelen die retailers toelaat om gepersonaliseerde promoties te ontwikkelen. Personalisatie 2.0, zeg maar. De basis voor hun oplossing is data: sales data, CRM data, stock data, … Hierdoor kan het aanbod echt op maat van die ene klant worden gemaakt: op het juiste moment en op de juiste plaats. Het sterke aan het platform is dat Boxplosive een push en pull-strategie hanteert. Niet alleen krijgt de consument persoonlijke en relevante aanbiedingen, via het gewenste medium, hij wordt ook op een ludieke manier gestimuleerd om te reageren, waardoor de betrokkenheid en daardoor ook de conversie enorm wordt verhoogd.

Er kunnen spelelementen worden toegevoegd die de winkelervaring en interactie alleen maar intenser maken en ook de deelnemingsvoorwaarden kunnen aangepast worden aan het profiel van de klant.

Het slimme is ook dat offline en online kanalen samen gebruikt worden, waardoor er een omnichannelaanpak wordt gecreëerd. Top is ook dat het systeem gelinkt is aan de kassa’s die promo’s, acties en deelnames in realtime registreren. Dit maakt de cirkel rond.

Het klinkt heel sterk en het is dat ook. AH To Go en Etos gingen ermee aan de slag en kunnen mooie resultaten voorleggen. Een goede samenwerking met marketing, CRM, de winkels maar ook het communicatiebureau is een must.


Geschreven door Caroline Vervaeke. Practice leader marketing en communicatie bij BrainTower.