Door To Door marketing blijft werken!

Door to Door marketing (D2D) of de klassieke bundel folders die in je bus vallen zijn nog steeds erg populair bij de Belgische consument. Dit leerde ik gisteren tot mijn grote verbazing op de activation day van BD Myshopi. Ze vertelden objectief hoe effectief de impact en het bereik van D2D marketing is, maar ook hoe belangrijk het is om een omnichannel aanpak te creëren zodat je over de verschillende kanalen een gestroomlijnde en impactvolle campagne hebt.

Als digital native had ik de klassieke media toch wat onderschat, zo blijkt uit onderzoek naar de effectiviteit van reclamefolders. Mijn eigen focus op digital maakte dat ik versteld stond van de impact van de reclamefolder. Hieronder enkele inzichten.

Folders bestaan al heel lang maar hebben nog altijd veel impact. Zo leest 87% van de Belgische consumenten de papieren folder wanneer ze deze ontvangen in de bus. Dit doet de consument om verschillende redenen:

  • Rationeel: de laatste promo’s ontdekken, het bestaande assortiment  bekijken of prijzen vergelijken.
  • Emotioneel: ter ontspanning, inspiratie, FOMO (fear of missing out).

Verder bleek dat gemiddeld 20 minuten wordt besteed aan het lezen van een reclamefolder, en dit zowel door ouderen als jongeren. Wel zien we dat jongeren iets minder frequent de folder lezen.

Het hedendaagse folderpakket is ook veel uitgebreider dan vroeger. Zo zijn er ook deurhangers, post-it’s, stalen, kortingsbonnen op papier, etc. die via de folderbedeling worden verspreid en die in bepaalde cases een nog hogere impact hebben. Ook bestaan er niet enkel fysieke maar ook online folders.

Een folder wordt door de consument als erg informatief ervaren (70%). Dit in tegenstelling tot televisie die slechts een informatieve score van 35% behaalt en radio die slechts 18% scoort. Ook wordt de folder als niet invasief ervaren. Dit wil zeggen dat 63% van de respondenten de folder niet storend vindt, terwijl tv en online reclame een niet-invasieve score krijgen van slechts  44 en 38%.

De papieren folder is echter niet voldoende. De folderpagina is de meest bezochte pagina op de site van veel retailers. Het belang van een goeie folder online is dan ook groot. Wel kan een andere lay-out handig zijn. Bij de papieren folder wordt de laatste pagina erg vaak gelezen (mensen bladeren vaak van achter naar voor), terwijl dit online uiteraard weinig impact heeft. Daarnaast leest 60% van de Belgische consumenten de folder zowel on- als offline. De papieren versie wordt vooral voor prijs en promotie gebruikt terwijl online vaker geraadpleegd wordt voor productspecificaties en assortiment.

Conclusie

D2D heeft veel impact, een groot bereik en wordt sterk geapprecieerd door de consument. Cijfers ver boven mijn verwachting. Klassieke kanalen mogen dus zeker niet verwaarloosd worden! Wel is het van levensbelang om een omnichannelaanpak te hanteren bij je campagne. Het effect van de campagne wordt zo vele malen groter.

Meer weten over omnichannel?

Geschreven door Pauline Steelandt, Junior consultant bij BrainTower. Met dank aan BD MyShopi voor de interessante inzichten.

Meer weten over omnichannel?