De opportuniteit van Health Marketing

De verwachtingen van de consument zijn in de loop der jaren drastisch veranderd. Grondstoffen voldeden al vroeg aan onze basisbehoeften. Later werden grondstoffen omgezet in producten, waardoor het leven voor iedereen gemakkelijker werd. Maar dat was niet genoeg, dus we hebben producten persoonlijker gemaakt door diensten aan te bieden aan consumenten. En de laatste tijd zijn deze diensten nog verder gepersonaliseerd tot echte ervaringen. Maar daar houdt het niet op. We evolueren naar hyper-personalisatie van die ervaringen naar transformaties. Denk maar aan het succes van de Burning Man festivals, die een werkelijk transformerende ervaring worden genoemd door degenen die er zijn geweest. Maar hoe houden we ons dan in de lijn van de verwachtingen van de consument in een transformerende economie?

Healthusiasm

Als we kijken naar een vereenvoudigde voorstelling van de Maslovpiramide, kunnen we zeggen dat in de moderne westerse wereld de functionele en emotionele behoeften grotendeels zijn vervuld. Maar mensen hebben de neiging om te verlangen naar het bereiken van hun volledige potentieel. Daarom staat nu de top van de piramide centraal. Aspirationele behoeften leiden tot het verlangen naar zelfverwezenlijking. Een voorbeeld hiervan is de enorme toename van de populariteit van het lopen van marathons.

Ook bij de consument zijn er een aantal aspirationele trends in opkomst. Een van die trends is de wens om gezond en gelukkig te zijn of te worden. Dat is wat Christophe JauquetHealthusiasm‘ noemt. En het is een trigger die merken kunnen gebruiken om relevant te blijven.

Health Marketing

Mensen, van alle leeftijden, zijn steeds meer op zoek naar manieren om gezond en gelukkig te blijven. En ze houden ervan als merken hen daarbij helpen. Waarom denk je dat de Runkeeper-apps en Apple-horloges zo populair zijn? Ze helpen ons beter gezond te worden.

Op basis van deze beweging zijn er bedrijven die mensen helpen bij hun beslissingen om gezond en gelukkig te worden. Zij beoefenen het zogenaamde ‘Health Marketing‘.
Er zijn verschillende soorten beslissingen die mensen moeten nemen over hun gezondheid en geluk. Elk type beslissing wordt voor een ander doel genomen en biedt bedrijven verschillende mogelijkheden om de consument te helpen de beste versie van zichzelf te zijn.

Een wereld van kansen voor merken

Medisch

Op medisch niveau neemt men beslissingen om een ziekte te behandelen. Van oudsher moesten alleen patiënten die beslissingen nemen, maar tegenwoordig proberen we te voorspellen of een gezond persoon ziek kan worden.De Thermo Scanner advertentie van Theraflu is hier een mooi voorbeeld van. Een billboard dat meet of iemand koorts heeft, het eerste symptoom van griep, bleek 100.000 mensen per dag te bereiken voor het merk.

Gezondheid

De volgende twee niveaus gaan over de zorg voor onszelf. Op gezondheidsgebied nemen we beslissingen om te voorkomen dat onze gezondheid verslechtert. La Roche-Posay heeft een wearable ontwikkeld die eruit ziet als een juweel en die mensen helpt dit soort beslissingen te nemen; My Skin Track. Het apparaat meet UVA, UVB, vervuiling, pollen en luchtvochtigheid. Deze gegevens worden naar uw smartphone gestuurd waar u gepersonaliseerde aanbevelingen ontvangt over welke huidverzorgingsproducten u kunt gebruiken, op maat van uw specifieke omgeving.

Welzijn

Het welzijnsniveau gaat nog een stap verder en omvat beslissingen die we nemen om onze gezondheid en ons geluk te behouden.  Heeft u toevallig een portie Junk Fruit van Delhaize op uw bureau liggen? Een mooi voorbeeld van hoe een merk de consument helpt zijn gezondheid te handhaven door een alternatief te bieden voor een snack boordevol suiker.

 

Levensstijl

Tot slot zijn er de beslissingen over onze levensstijl, gerelateerd aan onze stijl, smaak, interesses, houding, enz. Vroeger waren dit soort beslissingen ontoegankelijk voor patiënten die aan een aandoening of ziekte leden. Maar gelukkig zijn er vandaag de dag bedrijven die manieren bieden waarop zij zich ook om hun identiteit kunnen bekommeren. U bent zich er zeker van bewust dat de levensstijl van mensen bezaaid is met gezondheidsbewuste onderwerpen. Wil je bewijs? Probeer dan eens te zoeken naar #avocadotoast op Instagram, het ideale platform om je levensstijl te tonen. De hashtag heeft 1,2 miljoen hits, terwijl avocado’s de sinaasappels inhalen in de verkoop.

Dit high-level framework bevat nieuwe gebieden waardoor merken kunnen inspelen op de trend van ‘Healthusiam’. We kijken uit het boek van Christophe om meer te lezen over dit onderwerp.

 


Gebaseerd op een keynote van Christophe Jauquet over Health Marketing. Christophe legt momenteel de laatste hand aan zijn boek ‘Healthusiasm‘ dat deze onderwerpen in detail zal behandelen en inspiratie zal bieden voor merken om deze nieuwe mogelijkheden te grijpen.

Geschreven door Peggy Storme (Junior Marketing Consultant) & Gilles Van Lysebeth (Marketing Consultant)

Wilt u weten hoe uw bedrijf kan inspelen op deze trend?